Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Απάντηση στο έγγραφο αρ.34612 προερχόμενο από τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ σχετικά με τις ρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στην Κέρκυρας



Ως ΕΓΕΣΥ Κέρκυρας συμφωνούμε με την τοποθέτηση του εγγράφου σας, ως προς το πρόβλημα λειτουργίας των δομών υγείας στην. Θα θέλαμε να επισημάνουμε τα κάτωθι.

Α) Επί του παρόντως δεν υπάρχει στελεχωμένο ΤΕΠ στο ΓΝ Κέρκυρας. Τα επείγοντα του νοσοκομείου είναι απλά επείγοντα των αντίστοιχων κλινικών. Ως εκ τούτου πρέπει να εφαρμοστεί με διοικητική απόφαση η λειτουργία του ΤΕΠ ως αυτόνομο τμήμα, προ της ενάρξεως εφαρμογής της οποιασδήποτε απόφασης. Το νοσοκομείο Κέρκυρας είναι άνω των 300 κλινών και μπορεί να λειτουργήσει βάση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου οργανωμένο ΤΕΠ.
Αυτή τη στιγμή όμως οποιαδήποτε εμπλοκή γιατρού οιασδήποτε άλλης ειδικότητας στα προγράμματα εφημέρευσης της παθολογικής και Χειρουργικής κλινικής στα επείγοντα αποτελεί αντιποίηση ειδικότητας.

Β) Βάση του ΦΕΚ 874/2012 για τη στελέχωση του ΤΕΠ, μετά την προαναφερθείσα απόφαση οργάνωσης του, πρέπει να οριστεί στο τμήμα διευθυντής. Πέραν των 3 επιμελητών που ήδη έχουν προσληφθεί για τα ΤΕΠ στην κάλυψη των εφημεριακών αναγκών του ΤΕΠ συμμετέχει προσωπικό που υπηρετεί σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου με απόφαση του διοικητή.

Γ) Οι ειδικότητες που δύνανται βάση του ΦΕΚ 874/2012  να στελεχώσουν το τμήμα ΤΕΠ είναι: Αναισθησιολόγοι, Παθολόγοι, Καρδιολόγοι, Χειρουργοί και ΠνευμονολόγοιΦυματιολόγοι.
Σας εφιστούμε επίσης βάση του ιδίου ΦΕΚ, ότι και Ορθοπεδικοί που μπορούν να προσληφθούν/μετακινηθούν σε αυτό μόνο εάν έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στη ΜΕΘ.
Επίσης βάση του ιδίου ΦΕΚ, οι γενικοί ιατροί μπορούν να εργαστούν ή μετακινηθούν σε αυτό οφείλουν να έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική, διάσωση, προ−νοσοκομειακή περίθαλψη και διαχείριση − διοίκηση − συντονισμό του έργου της εφημερίας. Δηλαδή οι γενικοί ιατροί πρέπει να έχουν στην κατοχή τους τίτλο ΕΠΙ.

Σας καλούμε ως εκ τούτου εφόσον προτίθεστε να στελεχώσετε με τους τρόπους που αναφέρετε στο κείμενο σας το ΤΕΠ του νοσοκομείου, να εκτιμήσετε τη δυνατότητα μετακίνησης σε στελεχωμένο ΤΕΠ γιατρούς των ανωτέρω ειδικοτήτων του νοσοκομείου και των ΚΥ στη βάση των εφημεριακών δυνατοτήτων των προαναφερθέντων ειδικοτήτων στο ΓΝ Κέρκυρας και βάση των κριτηρίων κατάρτισης που απαιτεί ο νόμος.

Δ) Η ΕΓΕΣΥ βάση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και των δεδηλωμένων προθέσεων της κυβέρνησης για στήριξη της ΠΦΥ, είναι αντίθετη με οποιαδήποτε μετακίνηση που θα αποδυναμώσει το ΠΕΔΥ της πόλης και τα ΚΥ της Κέρκυρας. Είναι πεποίθηση μας η ανάγκη πρόσληψης άμεσα ιατρικού προσωπικού για την κάλυψη των κενών στο νοσοκομείο και της δομές ΠΦΥ του νησιού. Δεν είμαστε αρμόδιοι να μπούμε στη διαχειριστική λογική του ζητήματος της στελέχωσης του ΤΕΠ. Έχουμε όμως να σημειώσουμε τα εξής:
            1) Όσον αφορά την αναφορά σας μόνο στους γενικούς ιατρούς από το ΚΥ Αγ. Αθανασίου, θεωρούμε ότι η αναφορά σας αυτή μόνο για το συγκεκριμένο ΚΥ, είναι κατόπιν πιέσεων που προέρχονται από το ΓΝ Κέρκυρας που έχει στοχοποιήσει το συγκεκριμένο ΚΥ λόγω της συνδικαλιστικής δράσης σε αυτό.
Βάση του προαναφερθέντως νομοθετικού πλαισίου στελέχωσης του ΤΕΠ σας καλούμε να μετακινήσετε γενικούς ιατρούς μόνο εφόσον αυτοί πληρούν το κριτήριο της εξειδίκευσης στην επείγουσα  προνοσοκομειακή ιατρική (ΕΠΙ), εξετάζοντας αν τηρούν το κριτήριο της ΕΠΙ βάση των βιογραφικών και όχι σορηδών. Σας επισημαίνουμε επιπλέον ότι οι περισσότεροι γενικοί γιατροί, είναι κάτω της πενταετίας και βάση του νόμου του 2009 δεν δύνανται να μετακινηθούν. 

Ε) Με βάση τα ανωτέρω και στη βάση και της συνάντησης που συγκλήθηκε από το διοικητή του νοσοκομείου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων του ανωτέρω εγγράφου στις 17/11/2015 υπήρξαν 2 κοινές συνισταμένης όλων των παρευρισκομένων
1) Η απαίτηση αυτόνομης λειτουργίας του ΤΕΠ, βάση της υπάρχουσας νομοθεσίας και χωρίς καμιά εμβαλωματική λύση όπως στο παρελθόν που γινόταν με μετακινήσεις γενικών ιατρών από τα ΚΥ στο ΤΕΠ.
2) Η λειτουργία της μονάδας του πρώην ΙΚΑ σε βάση εφημερίας υποστηριζόμενη από τους γενικούς ιατρούς των ΚΥ της περιφέρειας του νησιού. Αυτό μπορεί να γίνει με την εμπλοκή γενικών ιατρών της ΠΦΥ από όλα τα ΚΥ της Κέρκυρας (και όχι μόνο του Αγ.Αθανασίου όπως προαναφέρθηκε),  τουλάχιστον επί 14ωρου.

.
Σας τονίζουμε ότι η ΕΓΕΣΥΚ έδωσε μάχη την τελευταία διετία για να μπορεί ο κάθε γιατρός να εφημερεύει βάση της ειδικότητας και του γνωσιακού υπόβαθρου που κατέχει και θα συνεχίσει σε αυτό το σκοπό.

Να σας σημειώσουμε δωθήσης της ευκαιρίας, ότι η υποστελέχωση του νοσοκομείου πέραν του τμήματος επειγόντων όπως σας είναι γνωστό βρίσκεται κάτω του 50% σε ιατρικό προσωπικό, σύμφωνα και με τον έλεγχο του ΣΕΕΥΠ. Ως εκ τούτου σας καλούμε να λάβετε άμεσα μέτρα πέραν από τα θέματα που θίγετε στο έγγραφο σας για το γενικότερο πρόβλημα υποστελέχωσης και στις υπόλοιπες κλινικές του ΓΝΚ, πέραν του ΤΕΠ που θίγετε με το συγκεκριμένο έγγραφο σας. Σας προσκαλούμε για μια ακόμα φορά να έρθετε στην Κέρκυρα για να εκτιμήσετε την κατάσταση και από κοντά.

Για το Δ.Σ. της ένωσης γιατρών ΕΣΥ

Ο Πρόεδρος                                                                                                        Η Γραμματέας
Μαρκάτης Λευτέρης                                                                                       Χρυσούλα Μαραγκού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.