Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Ανοιχτή επιστολή προς τους συναδέρφους

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ανοιχτή επιστολή προς τους συναδέρφους


Το ΔΣ της ΕΓΕΣΥΚ εκτιμά ως διασπαστικές τις κινήσεις που γίνονται στο νοσοκομείο από έναν μικρό αριθμό συναδέλφων ως προς την ίδρυση ενός ακόμη σωματείου νοσοκομειακών γιατρών. Οι νοσοκομειακοί γιατροί εκπροσωπούνται από την ΕΓΕΣΥΚ και εκφράζονται μέσα από το κυρίαρχο όργανο της γενικής συνέλευσης. Όποιος συνάδελφος επιθυμεί, ελεύθερα αμφισβητεί όποια απόφαση η πρόσωπο ή ολόκληρο το ΔΣ, στις γενικές συνελεύσεις μπορεί να θέσει θέματα μομφής ή και αποπομπής από το ΔΣ ακόμα και διαγραφής από την ένωση.

Ένας μικρός απολογισμός

H ΕΓΕΣΥ κατάφερε σε αυτή τη τελευταία θητεία:
-να θέσει δημόσια το θέμα της υποστελέχωσης όλων των κλινικών σε συνεργασία με τους διευθυντές ενώ ασχολήθηκε προ μηνός με το θέμα της λήξης της θητείας 5 επικουρικών στο ΓΝΚ στις 31/12/15 θέτοντας το θέμα στην ΥΠΕ και στο Υπ.Υγείας παίρνοντας τη δέσμευση της παράτασης και στο 2016 για τους υπάρχοντες επικουρικούς, όταν η διοίκηση του νοσοκομείου δεν έχει ούτε καν ασχοληθεί με το ζήτημα…

-να θέσει το θέμα της στελέχωσης του ΤΕΠ με το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό και όχι με πασαλείμματα/μετακινήσεις από τα ΚΥ. Μετά από τις πιέσεις, νομικές κινήσεις και κινητοποιήσεις που οδήγησαν στην διακοπή των μετακινήσεων, αναγκάστηκε η διοίκηση να προχωρήσει στην προκήρυξη θέσης παθολόγου στα ΤΕΠ (δεν είχε ξαναγίνει). Έθεσε το θέμα της έλλειψης ειδικευόμενων με προτάσεις σε ΥΠΕ και υπουργείο για την αντικατάσταση από επικουρικούς με τα κονδύλια που εξοικονομούνται. Η ΕΓΕΣΥ ζήτησε από την ΥΠΕ τις μετακινήσεις ανειδίκευτων/αγροτικών ιατρών από τα ΚΥ για τις ελλείψεις ειδικευομένων του νοσοκομείου καθώς και τις μετακινήσεις εξειδικευμένων γιατρών (χειρουργών κοκ) από το ΠΕΔΥ για τις ανάγκες εφημέρευσης των αντίστοιχων κλινικών του νοσοκομείου.

- Δε δίστασε να έρθει σε σύγκρουση με διευθυντικά στελέχη του νοσοκομείου διεκδικώντας για τους γιατρούς κάθε κλινικής την επί ίσους όρους εφημέρευση για την κάλυψη των αναγκών.

- να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για το θέμα της παιδιατρικής με συνεχή δελτία τύπου και παρουσία στα τοπικά ΜΜΕ, με αποτέλεσμα τις μεγάλες κινητοποιήσεις του τελευταίου μήνα από την τοπική κοινωνία που οδήγησαν στην έλευση του δεύτερου επικουρικού ιατρού. Να θυμίσουμε ότι η διοίκηση του νοσοκομείου, αρνούνταν την ανάγκη 4ου γιατρού για την Παιδιατρική με έγγραφα της στην ΥΠΕ έως τα τέλη Αυγούστου.

-να θέσει το θέμα του παρανόμου των εφημεριών τομέα στους ειδικευόμενους που προτάθηκε να γίνει από τους πρωτεργάτες του νέου συλλόγου. Με τη στάση της ΕΓΕΣΥ αποτράπηκαν αυτές όσο και η τιμωρία ειδικευομένου μετά από παρέμβαση στην 6η ΥΠΕ. Αυτό γιατί πέρα από το παράνομο, πέρα από την περαιτέρω έλλειψη εκπαίδευση που θα επιφέρει, θα ανοίξει την κερκόπορτα για εφημερίες τομέα μεταξύ και των ειδικών ιατρών όσο αυξάνονται οι ελλείψεις

- να μιλήσει για το θέμα της στελέχωσης του ΠΕΔΥ πρωην ΙΚΑ με μετακινήσεις γενικών γιατρών τόσο δημόσια, αλλά και στην ΥΠΕ και στο Υπ. Υγειας, ώστε να αποσυμφορηθεί το ΤΕΠ του νοσοκομείου από τα πρωτοβάθμια περιστατικά.

- Έθεσε επιτακτικά τόσο με δημόσιες τοποθετήσεις, αλλά και στην ΥΠΕ το θέμα της έλλειψης αντιδραστηρίων που έχει υποβαθμίσει τον τελευταίο καιρό το νοσοκομείο μας σε επίπεδο ΚΥ. Μετά την παρέμβαση της ΕΓΕΣΥ δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις για την άμεση λύση του προβλήματος με την εκταμίευση της έκτακτης επιχορήγησης που δόθηκε στο ΓΝΚ και για την οποία δεσμεύτηκε ο διοικητής της ΥΠΕ.

-να έχει συνεχή επικοινωνία και κοινή δράση με το ενιαίο σωματείο εργαζομένων και με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία του νησιού

Δε θέλουμε άλλη σωτηρία από τους σωτήρες μας.. 

Συνάδελφοι ,
σκοπός όσων πρωτοστατούν στη δημιουργία του νέου συλλόγου είναι η προώθηση ενός συνδικαλιστικού μοντέλου που θα προστατεύει τα κεκτιμένα κάποιων εντός νοσοκομείου, όπως κάνουν τόσα χρόνια τώρα, είτε με το βάρος του διευθυντικού τους βαθμού, είτε με τις πολιτικές παρεμβάσεις τους σε τοπικό επίπεδο, είτε με την συμπόρευση με τη διοίκηση του νοσοκομείου και τις επιλογές της. Η ταύτιση τους με το πολιτικό κατεστημένο σε θέσεις ευθύνης τόσα χρόνια δείχνουν πως μόνο αθώοι δεν είναι με την υπάρχουσα κατάντια του ΕΣΥ, αλλά και ειδικότερα του νοσοκομείου μας. Είναι προφανής ότι μόνη τους προσπάθεια είναι η διάσπαση της ΕΓΕΣΥ για να δημιουργήσουν θέσεις προβολής για τους ίδιους και τα κόμματα τους στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται. Το δηλώνουν άλλωστε ευθαρσώς όταν μιλάνε για εκπροσώπηση τους στην ΟΕΝΓΕ μέσω του νέου συλλόγου και όχι για ένα απλό πρωτοβάθμιο σωματείο όπως υπήρξε ο σύλλογος ειδικευομένων (παράδειγμα το οποίο αρέσκονται να επικαλούνται).

Ένα άλλο παράδειγμα που τους αρέσει να επικαλούνται είναι ο νεοδημιουργηθείς σύλλογος γενικών γιατρών. Ξεχνάνε όμως να αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα επαγγελματικό σύλλογο που περιλαμβάνει ιδιώτες γιατρούς, ανέργους και όχι μόνο γιατρούς ΕΣΥ και που σε καμιά περίπτωση δεν τίθεται αντιπαραθετικά ως προς τους στόχος με την ΕΓΕΣΥΚ που είναι αμιγώς συνδικαλιστικό σωματείο.

Να θυμίσουμε στους νεότερους συναδέλφους ότι οι ίδιοι άνθρωποι που τώρα θέλουν το νέο αυτό σύλλογο, το μακρινό 1997 συμμετείχαν στην προσπάθεια ίδρυσης στο ΓΝΚ παράρτημα του τότε συλλόγου διευθυντών ΕΣΥ (σήμερα συντονιστών διευθυντών), με τις πιο αντιδραστικές απόψεις που εκφράζονται σήμερα στο ελληνικό συνδικαλιστικό σώμα, ακόμα και ενάντια σε συναδέρφους τους που δεν έχουν το βαθμό αυτό, με πρόταση για σύνταξη στα 69!!, με τοποθετήσεις απέναντι στην κλαδική σύμβαση και το νόμο του 2009 ιδιαίτερα όσον αφορά το πολυδιευθυντικό σύστημα

Οι ευθύνες της ΕΓΕΣΥΚ και πώς προχωράμε
Είναι προφανες ότι στην δράση της ΕΓΕΣΥΚ μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν μόνο σωστές κινήσεις. Έχουν υπάρξει και λάθη. Το μεγαλύτερο όλων είναι προφανές η έλλειψη επικοινωνίας με τους συναδέρφους μας ως ΔΣ. Στο ότι τρέχαμε αλλά δεν κοινωνήσαμε όσα καταφέραμε και όσα προσπαθήσαμε να καταφέρουμε. Έχουν γίνει και άλλα λάθη που μπορούμε να συζητήσουμε σε όποια ΓΣ ή κατ’ ιδίαν. Δε μπορούμε όμως επ’ ουδενί να δεχτούμε ως λάθος ότι συγκρουστήκαμε με συμφέρονται εντός του νοσοκομείου και για αυτό το λόγο άλλωστε βλέπουμε και αυτή την αντίδραση.

Τα λάθη πρέπει να τεθούν στις συνελεύσεις ακόμα και με μομφή προς το ΔΣ. Αυτό δεν έγινε παρότι θα ήταν κομμάτι δημοκρατίας. Για τους πρωτεργάτες του νέου συλλόγου κάτι τέτοιο δεν έχει σημασία, γιατί θέλουν να φτιάξουν κάτι που θα ελέγχεται απόλυτα από τους ίδιους.

Ως ΕΓΕΣΥ είμαστε βέβαιοι ότι οι ελάχιστες υπογραφές που μαζεύτηκαν στο δεύτερο κάλεσμα του προέδρου του επιστημονικού συμβουλίου, εκμαιεύτηκαν είτε με πολλά από τα προαναφερθέντα ψεύδη, είτε με πιέσεις διευθυντών, είτε από πολλούς συναδέρφους καλή τη πίστη της διεκδίκησης..

Γνωρίζει κάθε συνάδελφος ποιοι τόσα χρόνια διεκδίκησαν, αγωνίστηκαν και ποιοι ήταν εκ πεποιθήσεως απεργοσπάστες, τορπίλιζαν κάθε απεργία, ειρωνεύονταν κάθε κινητοποίηση ακόμη απειλούσαν συναδέλφους ειδικευόμενους.

Καλούμε λοιπόν όλους τους συναδέρφους που ανιδιοτελώς σκεπτόμενοι υπέγραψαν για το νέο σωματείο, να αποσύρουν τις υπογραφές τους με βάση τα παραπάνω.

Καλούμε όλους τους γιατρούς να καταδικάσουν και να απομονώσουν τους εμπνευστές αυτης της κίνησης

Να συμμετέχουμε όλοι στις συνελεύσεις και τις κρίσιμες αγωνιστικές δράσεις του επόμενου διαστήματος.

Το ΔΣ της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.