Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Απάντηση στο εγγραφο του διοικητή της 6ης ΥΠε για τη λειτουργεία των ΤΕΠ


ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Ε.Γ.ΕΣΥ.Κ
email : egesyk2014@gmail.com
τηλ.επικ. 6949023458 / 6947839146


                                                                                                Κέρκυρα 11/9/2015

Προς διοικητή 6ης ΥΠε κ.Γιαννόπουλο

Θέμα: Απάντηση στο ερώτημα σας για τη λειτουργία του ΤΕΠ του ΓΝ Κέρκυρας (αρ.πρ. 27363/9-9-2015)


Όπως ήδη σας αναφέραμε σε πρόσφατο έγγραφο μας, η ένωση μας έχει σταθεί αλληλέγγυα στον αγώνα των γενικών ιατρών επί 2ετίας για την διακοπή της μετακίνησης τους από τα ΤΕΠ του ΓΝ Κέρκυρας τόσο με κινητοποιήσεις, όσο και οικονομικά στο δικαστικό κομμάτι της υπόθεσης.

Η δικαίωση μας ήρθε με την απόφαση της προηγούμενης διοίκησης της 6ης ΥΠΕ για τη διακοπή των μετακινήσεων τον περασμένο Μάρτιο.
Αυτό έγινε και μετά από τις παρεμβάσεις του προέδρου της ΟΕΝΓΕ κ.Βαρνάβα, του προέδρου της ΕΛΕΓΕΙΑ κ.Μποδοσάκη και του ιατρικού συλλόγου Κέρκυρας και μετά από πρωτόγνωρες καταστάσεις (άρνηση μετακίνησης των γενικών ιατρών παρά τα εντέλλεσθαι του διοικητή του νοσοκομείου).
            Επί των συγκεκριμένων ερωτημάτων του εγγράφου σας:
Α) Στο ΓΝ Κέρκυρας δεν έχει συστηθεί αυτόνομο ΤΕΠ παρότι προβλέπεται στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου και παρότι έχουν προσληφθεί ιατροί σε αυτό, με πλήρη ευθύνη της διοίκησης του νοσοκομείου που τόσα χρόνια εξυπηρετεί πολιτικά συμφέροντα και αρνούμενη να έρθει σε ρήξη με την μέχρι πρότινος πολιτική ηγεσία της 6ης ΥΠΕ και του υπουργείου.
Το ΤΕΠ δεν έχει δική του λίστα εφημέρευσης. Τόσο η χειρουργική όσο και οι 2 παθολογικές κλινικές έχουν έναν εφημερεύοντα σε ενεργό εφημερία τόσο για την κλινική όσο και για το ΤΕΠ, και έναν σε ετοιμότητα.

Β) Η κατάσταση στα επείγοντα της παθολογικής σαφώς βελτιώθηκε με την πρόσληψη επικουρικού ιατρού για το ΤΕΠ, που επιτεύχθει μετά την πίεση της ΕΓΕΣΥΚ και μετά την αποχώρηση των γενικών ιατρών από τα ΤΕΠ μετά από κινητοποιήσεις.
Η κατάσταση στα επείγοντα της Χειρουργικής είναι τραγικη καθώς παρά την πρόσληψη 2 ιατρών για το ΤΕΠ (1 μόνιμου ορθοπεδικού και ενός επικουρικού Χειρουργού), αυτοί με πλήρη ευθύνη της διοίκησης έχουν μετακινηθεί στις αντίστοιχες κλινικές, αφήνοντας τα ΤΕΠ στους ειδικευόμενους.

Η ένωση γιατρών ΕΣΥ παλεύει για το σκοπό αυτό και έχει παρέμβει επανειλλημένα τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο με δελτία τύπου και κινητοποιήσεις

Γ) Στο νοσοκομείο υπηρετούν επί του παρόντος 11 παθολόγοι (4 στην Α’ Παθολογική κλινικη, 3 στην B’ στην Β’ παθολογικη κλινική, 1 παθολόγος στο τμήμα μες. αναιμίας με εφημερίες ετοιμότητας σε αυτό, 1 παθολόγος (επικουρικός στα ΤΕΠ), 1 παθολόγος στη ΜΤΝ, 1 παθολόγος σε άδεια κύησης). Οι ειδικευόμενοι είναι 7. Στη χειρουργική κλινική υπηρετούν 5 επιμελητές/διευθυντές και μόλις 2 ειδικευόμενοι σε παράταση (από 10 θέσεων ειδικευομένων). Στην ορθοπεδική κλινική υπηρετούν 4 ορθοπεδικοί και αντίστοιχοι ειδικευόμενοι, ενώ στην καρδιολογική 4 καρδιολόγοι (ο ένας επικουρικός), χωρίς ειδικευόμενο.
Αντίστοιχες ελλείψεις υπάρχουν και στα ΚΥ του νησιού με αρκετές θέσεις αγροτικών κενές, αλλες να μην προκηρύσσονται για άγνωστους λόγους από το υπουργείο, ενώ μόνιμα υπάρχουν μετακινήσεις για κάλυψη άλλων αναγκών στο ΠΕΔΥ της πόλης από ιατρούς των ΚΥ της περιφέρειας.

- Είναι προφανής η οριακή κατάσταση με τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού.

- Είναι προφανές ότι με την παρούσα κατάσταση δε μπορούν να μείνει στο απυρόβλητο κανένας συνεχίζοντας να εφημερεύει σε ετοιμότητα, ζητώντας ταυτόχρονα μετακινήσεις άλλων ιατρών για να καλυψουν τα κενά.

- Είναι προφανείς οι ευθύνες της διοίκησης του νοσοκομείου που επί χρόνια δεν πίεσε ουσιαστικά για την πρόσληψη επικουρικού ιατρικού έστω προσωπικού.

- Είναι σαφές ότι η τακτική των μετακινήσεων με το ζόρι έχει επιφέρει τα αντίστοιχα αποτελέσματα στη στελέχωση του ΕΣΥ στο νησί, αλλα και των κλινικών του νοσοκομειου.  Έχουν φέρει στα όρια του το προσωπικό των ΚΥ που φτάνουν στο σημείο της παραίτησης από το ΕΣΥ, όπως έδειξαν οι πρόσφατες 3 παραιτήσεις παιδιάτρων από τα ΚΥ του νησιού οι αναρρωτική άδεια της Μαίας από το ΚΥ Αγ.Αθανασιου και οι κινητοποιήσεις των γενικών ιατρών το Μάρτιο.

- Είναι προφανές ότι πρέπει να σταματήσουν τα μπαλώματα και να γίνουν προκηρύξεις θέσεων τόσο μόνιμου, όσο και προσωρινά επικουρικού προσωπικού.


Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.