Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Δελτίο τύπου: Ρηγμένη πάλι η Κέρκυρα. Χωρίς κάλυψη από στρατιωτικούς γιατρούς στα διαπόντια





Παρότι έγινε δεκτή η πρόταση από το υπ. εθνικής άμυνας για την κάλυψη ιδιαίτερα απομακρυσμένων περιοχών με γιατρούς που εκπληρώνουν τη στρατιωτική θητεία και μάλιστα με το μισθό του αγροτικού γιατρού, η Κέρκυρα φαίνεται πως ξεχάστηκε για ακόμα μια φορά.

Συγκεκριμένα στην πρόταση που έγινε από πλευράς του προέδρου του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου προς τον υπουργό εθνικής άμυνας, (και παρότι ο ΠΙΣ είχε ενημερωθεί από την πρόεδρο του ΙΣ Κέρκυρας για το υπάρχον κενό στο ιατρείο της Ερείκουσας), το περιφερειακό ιατρείο του νησιού δεν συμπεριληφθεί τελικά στα 17 προταθέντα για άμεση κάλυψη από γιατρούς που υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία. Καμία όμως αντίδραση δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής σε αυτό το θέμα ούτε από τους φορείς ή τους βουλευτές του νησιού, αλλά ούτε και από τη περιφέρεια Ιονίων νήσων.
Ταυτόχρονα ως ένωση γιατρών ΕΣΥ δε μπορούμε να αφήσουμε απαρατήρητο ότι ενώ σε άλλες νησιωτικές περιοχές, οι περιφέριακές ενότητες για να προσελκύσουν γιατρούς σε απομακρυσμένα νησιά επιδοτούν με επιπλέον χρηματικό μπόνους τους αγροτικούς και επικουρικούς ιατρούς για να εγκατασταθούν στις περιοχές αυτές, κάτι τέτοιο δεν έχει πράξει μέχρι σήμερα η περιφέρεια Ιονίων νήσων για την Κέρκυρα, όταν το έχει προτείνει για απομακρυσμένα περιφερειακά ιατρεία και επικουρικούς ιατρούς τόσο στην Κεφαλλονιά όσο και στη Λευκάδα. Κάτι τέτοιο άλλωστε μετά την περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ανακοίνωσε και η περιφέρεια Β. Αιγαίου προ λίγων ημερών με επίδομα 500 ευρώ μάλιστα. Αδυνατούμε να καταλάβουμε πως οι ιθύνοντες της δικιάς μας περιφέρειας δε θυμήθηκαν ότι και τα ιατρεία των διαποντίων νήσων είναι συνεχώς κενά στο σύνολο τους ή μερικώς (επί του παρόντος είναι κενό το ιατρείο της Ερείκουσας) και πως στο νοσοκομείο δεν καλύπτονται θέσεις επικουρικών ιατρών δημιουργώντας τεράστια προβλήματα λειτουργικότητας, όπως με τη μονάδα τεχνητού νεφρού.
Θυμίζουμε απλά ότι με το μισθό αγροτικού ιατρού στα 860 ευρώ και ειδικευομένου στα 990, κανένας δεν έχει λόγο να μετακινηθεί σε τόσο δυσπρόσιτες περιοχές, όπου μόνο για το νοίκι και τα βασικά είδη διαβίωσης θα πληρώνει περισσότερα. Θυμίζουμε ταυτόχρονα πως στο νοσοκομείο Κέρκυρας έχουν απομείνει να υπηρετούν μόλις 30 ειδικευόμενοι (από 55 προ διετίας). Θυμίζουμε επίσης πως παρά το κίνητρο της τριετούς πλέον παραμονής στη θέση, κανένας νεφρολόγος δεν διάλεξε το νοσοκομείο μας στην πρόσφατη προκήρυξη.
Χαιρόμαστε και συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες που ξεκίνησαν η περιφέρεια και ο δήμος Κέρκυρας με τη στάση εργασίας της Πέμπτης, για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στο νησί και ελπίζουμε σε μια πιο αποδοτική συνεργασία για την περαιτέρω προώθηση του δικαιώματος στην περίθαλψη όλων των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού μας.

Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.