Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Δελτίο τύπου: Αλληλεγγύη στους διωκώμενους συναδέρφους του ΓΝ Ρεθύμνου

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους 2 διοκώμενους (ειδικευόμενους κατα τα συμβάντα) γιατρους του ΓΝ Ρεθύμνου στην υπόθεση της ατυχης Στέλλας Ακουμιανάκη.

Μας ειναι αδιανόητο το αποτέλεσμα της ακροαματικής διαδικασίας που καταδίκασε τους 2 ειδικευόμενους γιατρους σε πολυετή φυλάκιση, παρότι απο πολλαπλές μαρτυρίες ο ένας εκ των δύο δεν εφημερευε καν τη συγκεκριμένη ημέρα στο νοσοκομείο και παρά του ότι όπως αποδείχτηκε από ολες τις μαρτυρίες του προσωπικού και επιφανών ιατρών που κληθηκαν να καταθέσουν εκαναν ότι ηταν δυνατό για την καλύτερη διεκπεραίωση του περιστατικου. 

Η καταδικαστική απόφαση, που ήρθε παρά την αθωωτικκή πρόταση ακόμα και του εισαγγελέα της έδρας για τον ένα εκ των 2 κατηγορουμένων (τον γιατρό που δεν εφημερευε τη ωρα του περιστατικού), ερχεται σε πλήρη αντίθεση με καθε λογική. Ταυτόχρονα η ποινικοποίηση της ιατρικης πραξης ήταν εμφανής για όποιον είχε τη δυνατότητα παρακολούθησης της ακροαματικής διαδικασίας. Ο καθε δικηγόρος πολιτικής αγωγης που αποστηθίζοντας διασπαρτα κομματια από ιατρικα εγχειρίδια, χωρις να καταλαβαινει ουτε καν αν εχουν σχεση με τα γεγονότα, προσπαθούσε να αποδείξει το αντίθετο από όσα μαρτυρούσαν γιατροι με πολυετή πείρα τόσο στη διαχειρηση επειγόντων, όσο και μονάδων εντατικής θεραπείας με τεκμηρίωση.

Ολα αυτα ερχονται ως συνέχεια του χρόνιου διασυρμου των γιατρών από τα ΜΜΕ, που στο βωμό της κοινωνικής τους αποδοχής, εχουν διαμορφώσει ενα κλίμα  συλλογικής ευθύνης (επί δικαίων και αδίκων) εναντια στους γιατρούς σε όλοκληρη την Ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια.

Αποτέλεσμα ειναι τόσο τα επαναλλαμβανόμενα κρουσματα βιοπραγιών από ασθενείς σε γιατρους (μονο το τελευταίο 15ημερο ειχαμε κρουσματα σε 3 διαφορετικά νοσοκομεία), οι οποίοι βιώνουν τον πλήρη εργασιακό εξευτελισμό καθώς πληρώνουν τόσο τις ελλειψεις προσωπικου του ΕΣΥ με εργασιακό burnout, αλλα και της ελλειψης προστασίας από καθε ασθενή που δεν εξυπηρετειται όπως αυτός θεωρεί σωστό, ασχετα με το αν εχει ή όχι δικιο.

Ειναι προφανής επίσης η στοχοποίηση ειδικευομένων (εκπαιδευόμενων δηλαδη ιατρών) στους οποίους πέφτει όλο το βαρος της ευθύνης διεκπεραίωσης περιστατικών στα τμήματα επειγόντων, λόγω των τραγικών ελλείψεων.

Η ένωση γιατρών ΕΣΥ του νομού μας, με το νοσοκομείο να έχει τα ίδια προβλήματα και τους εργαζόμενους να βιώνουν τις ίδιες συνθήκες εργασίας δε μπορεί να μεινει αδιάφορη σε ενα τέτοιο περιστατικό ποινικοποίησης της ιατρικης πράξης.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι και δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στους 2 συναδέρφους. Παράλληλα δηλώνουμε καθε διάθεση να παραυρεθούμε ως μαρτυρες υπεράσπισης κατα τη διαδικασία του εφετείου όποτε και όπυ αυτό πραγματοποιηθεί.

Για την Ενωση γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας
Ο Πρόεδρος                                                 Ο Αντιπρόεδρος
Μαρκάτης Λευτέρης                              Κακαβίτσας Φοίβος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.