Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Ενημέρωση για τις ελλείψεις του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας στην Κέρκυρα




Μεγάλη έλλειψη ιατρών στα περισσότερα τμήματα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς να πραγματοποιούν από 8 εφημερίες το μήνα μέχρι 15.
  1. Πλήρης έλλειψη ιατρών στο τμήμα επειγόντων. Ο ένας μόνιμος και ο ένας επικουρικός ιατρός έχουν μετακινηθεί σε κλινικές, αφήνοντας πλήρως ακάλυπτο το ΤΕΠ. Ο διοικητής μετακινεί παράνομα και παρά τη θέληση τους γενικούς ιατρούς που δεν έχουν βάση νόμου αρμοδιότητα στο τμήμα αυτό.
  2. Κανένας μόνιμος νευρολόγος (3 οργανικές).
  3. Χειρουργοί (έμειναν μονό 4 μόνιμοι και ένας επικουρικός που έχει διοριστεί στα ΤΕΠ, αλλά έχει μετακινηθεί στην κλινική. Από αυτούς λόγω προβλημάτων υγείας (στεφανιαίοι ασθενείς οι 2) εφημερεύουν ενεργά μόνο 3 για 30 ενεργείς και 30 εφημερίες ετοιμότητας κάθε μήνα, περισσότερες από 10 έκαστος δηλαδή/10 οργανικές).
  4. Παιδιατρική (3 μόνιμοι και μετακινήσεις από τα ΚΥ παιδιάτρων για να βγούνε οι εφημερίες). Η μονάδα αυξημένης φροντίδας νεογνών παραμένει στα χαρτιά με αποτέλεσμα τις καθημερινές σχεδόν διακομιδές με ασθενοφόρα και C-130. (7 οργανικές)
  5. Κέντρα υγείας (μετακινήσεις γιατρών σε ΠΕΔΥ, νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα να κλείσει το κέντρο υγείας Αγ. Μάρκου ενώ σε πολύ δύσκολη κατάσταση είναι το ΚΥ Αγ. Αθανασίου που στηρίζεται περιστασιακά σε 3 ειδικευόμενους για τη καθημερινή λειτουργία του).
  6. Καρδιολογική (3 μόνιμοι και ένας επικουρικός ανά περιόδους =>8-11 ενεργείς εφημερίες και διακομιδές/7 οργανικές)
  7. Ακτινολόγοι (παρότι το τμήμα θεωρητικά έχει αυξημένη κάλυψη στο 70% των οργανικών) αδυνατεί με τη παρούσα στελέχωση να καλύψει τη λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου. Παρά ταύτα ο διοικητής νέο το νέο οργανόγραμμα που απέστειλε στο υπουργείο προτείνει μείωση οργανικών θέσεων (9 οργανικές)
  8. Παντελής έλλειψη δερματολόγου σε κάθε δομή δημόσιας υγείας στην Κέρκυρα. (2 οργανικές)
  9. Μόνο 3 μόνιμοι πνευμονολόγοι με 10 εφημερίες ο καθένας κάθε μήνα,, περιστασιακή κάλυψη με έναν επικουρικό (5 οργανικές)
  10. Γυναικολόγοι: 3 μόνιμοι με αυξανόμενο ποσοστό γυναικών που επιλέγουν το νοσοκομείο για τοκετούς (10 εφημερίες το μήνα έκαστος)
  11. Νευροχειρουργοί μόνο 2, με 15 εφημερίες το μήνα έκαστος.
  12. Ελλείψεις σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου με μέσο γενικό όρο κάλυψης στο νοσοκομείο περίπου στο 50% των οργανικών θέσεων.
  13. Ελλείψεις υλικών.
    1. Μόλις προ 3ημέρου έκλεισε η υποδοχή εξωτερικών ασθενών για έλεγχο στο μικροβιολογικό εργαστήριο μέχρι το επόμενο έτος, ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν τα υπόλοιπα περιστατικά του νοσοκομείου (Αδυναμία νέων προμηθειών με τον υπάρχοντα προϋπολογισμό). Σε συνδυασμό με το ΦΕΚ 2243-18/8/14 σύμφωνα με το οποίο δεν αποζημιώνονται σε ιδιώτες από τον ΕΟΠΥΥ παραπεμπτικά με πάνω από 8/9 εξετάσεις, οδηγεί τους πολίτες σε πληρωμή του συνόλου του παραπεμπτικού στα ιδιωτικά εργαστήρια.
    2. Προβλήματα με την προμήθεια φιλμ στο ακτινολογικό και ενώ ταυτόχρονα η λειτουργεία των μηχανημάτων προβολής ακτινογραφιών σε κάθε τμήμα δεν είναι πλήρως λειτουργική.
    3. Ελλείψεις σε βασικές εξετάσεις του νοσοκομείου ανά περιόδους ακόμα και για επείγοντα περιστατικά (έλλειψη CRP προ εβδομάδος για 3 ημέρες. Έλλειψη τροπονίνης, D-Dimers κοκ παλαιότερα).
    4. Ελλείψεις σε αναλώσιμα όπως συσκευές ορών, επιδέσμους, γάντια κοκ ανά περιόδους, φαινόμενο ιδιαίτερα έντονο στα Κέντρα Υγείας του νομού.
Κέρκυρα 25/11/2014
Ένωση γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.