Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Ενδιαφέρεται κανείς εκεί στη διοικηση για το νοσοκομείο και τους εργαζόμενους του;;



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                   
            Οι ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης είναι γνωστές σε όλους όσους έστω και μια φορά έχουν το έχουν επισκεφτεί. Οι ιατροί των περισσότερων ειδικοτήτων εξαναγκάζονται σε εφημέρευση 8,10 ακόμα και 12 ημέρες το μήνα κατά παράβαση κάθε νομοθεσίας αλλά και της κοινής λογικής για την ικανότητα πνευματικής λειτουργίας με τέτοιο ωράριο εργασίας.
Στην πρόσφατη προκήρυξη επικουρικών ιατρών από το υπουργείο υγείας μάλιστα, με έκπληξη είδαμε πως παρά τις πολλαπλές ελλείψεις, στο νοσοκομείο Κέρκυρας δοθήκαν μόνο 3 θέσεις επικουρικών (δηλαδή μη μόνιμων ιατρών) και η τρίτη από αυτές στην παράταση (δηλαδή σε πρόσθετη προκήρυξη μετά από έντονο παρασκήνιο).
Για να καταλάβει τη διαφορά η τοπική κοινωνία, το νοσοκομείο Μυτιλήνης (περιοχή νησιωτική με αντίστοιχο πληθυσμό της Κέρκυρας) πέτυχε να έχει 8 θέσεις επικουρικών ιατρών, το νοσοκομείο Ρόδου 15 θέσεις κ.ο.κ.. Μπορεί πάντα να μιλάμε για μη μόνιμο προσωπικό, αλλά τουλάχιστον είναι μια ανάσα για το καλοκαίρι που αυξάνεται ο πληθυσμός αναφοράς του κάθε νησιωτικού νοσοκομείου. Για το ΤΕΠ του νοσοκομείου, στο οποίο εντέλλονται μετακινήσεις μη εξειδικευμένων γενικών ιατρών από τα ΚΥ του νομού, αποδυναμώνοντας τα, όχι μόνο δε δόθηκε θέση, αλλά ούτε καν ζητήθηκε από τη διοίκηση.

Οι εφημερίες μάλιστα που βάση νόμου αποζημιώνονται από το νοσοκομείο (από την 8η και πάνω) είναι απλήρωτες εδώ και χρόνια. Για το μήνα Μάρτιο μάλιστα ο διοικητής αποφάσισε να περικόψει ένα επιπλέον ποσό ήδη δεδουλευμένων εφημεριών. Το Μάρτιο έφτασε δηλαδή να περικόψει δηλαδή λεφτά από τους εργαζόμενους του, τους οποίους ο ίδιος όρισε να εργαστούν.
Ξέρουμε από τώρα τις πιθανές απαντήσεις του διοικητή στα παραπάνω : «Εμείς ζητάμε, αλλά δε μας δίνουν», «Δε φτάνει το κονδύλι», «είμαστε φτωχό νοσοκομείο» κοκ. Ζητήσαμε και πήραμε μόλις τώρα ακόμα μια θέση επικουρικού..

Το γεγονός ότι άλλα νοσοκομεία όμως πετυχαίνουν εξ’ αρχής αυτό που για τη δική μας διοίκηση είναι ακατόρθωτο σημαίνει απλά μόνο ένα πράγμα. Ανικανότητα στη διεκδίκηση.

Το γεγονός ότι οι αποζημίωση των δεδουλευμένων πετσοκόβεται με απόφαση της διοίκησης είναι απλά αποτέλεσμα τόσο της κακής διοίκησης, αλλά και της μη ουσιαστικής διεκδίκησης όπως σε άλλα νοσοκομεία της αύξησης των κονδυλίων για την εφημέρευση από το Υπ. Υγείας. Κάτι που ακόμα και στα χρόνια του μνημονίου αλλά νοσοκομεία το έχουν πετύχει. Αλλά ξεχάσαμε να αναφέρουμε πως κάπως έτσι χτίζονται τα επιτυχημένα για το Υπ.υγείας νοσοκομεία στα χρόνια του μνημονίου…

Στο νοσοκομείο Κέρκυρας η οποία ετοιμάζεται να υποδεχτεί 700.000 περισσότερο κόσμο πλέον του φυσιολογικού πληθυσμού τους επόμενους μήνες, για τη διοίκηση του νοσοκομείου αυτά θεωρούνται ψιλά γράμματα. Είναι σαφής η στάση αυτή της μη θέλησης από τη διοίκηση για ουσιαστική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το νοσοκομείο, αφού όταν σαν ο επίσημος συνδικαλιστικός φορέας του νοσοκομείου ζητήσαμε από το διοικητή σε πρόσφατη συνάντηση, να κατεβούμε από κοινού στο Υπουργείο, για να ζητήσουμε την πλήρωση των κενών θέσεων, κάτι που ο διοικητής αρνήθηκε επανειλημμένα.

            Ως ένωση γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας και ως κάτοικοι του νησιού  θα αντισταθούμε όσο γίνεται στην υποβάθμιση  των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε μας τους ίδιους και τους επισκέπτες μας. Δε πρόκειται να αφήσουμε στο απυρόβλητο έναν διοικητή που στην πράξη φαίνεται πως δεν διεκδικεί (για να μη χαλάσει τις σχέσεις του με αυτούς που τον τοποθέτησαν σε αυτή τη θέση). Ο ρόλος μας είναι να εντοπίζουμε τα κακώς κείμενα της διοίκησης και να τα δημοσιοποιούμε. Είναι επίσης να προστατεύουμε τα μέλη μας από παράνομες αποφάσεις περικοπής δεδουλευμένων, που ακόμα και οι ιδιώτες θα σκεφτόταν πολύ να πραγματοποιήσουν έχοντας γνώση των πιθανών κυρώσεων.
            Εάν η διοίκηση ήταν καινούργια θα είχε το ελαφρυντικό της απειρίας. Όταν όμως έχει χρόνια στη θέση αυτή, δεν έχει κανένα ελαφρυντικό και ως εκ τούτου το μόνο που της απομένει είναι η παραίτηση.

Το Δ.Σ. της ένωσης γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.